Home | CDs/Reviews | MP3s | Bios | Gigs & News | Photo Gallery | Merchandise | Toilet Report | Facebook | YouTube | Streaming

Custard Wally - avagy -
A Birodalom Proletariátusa

Najmányi László levele New Yorkból

"The table had not been cleared away after last
night's meal; at each place lay a half-eaten custard"

Paul Bowles: Up Above The World

A New York-i éjszakát megszámlálhatatlan kísértet népesíti be, túlvilági színekbe öltözött, zajos, elszabadult, mindenre képes csontvázsereg. A földgolyó minden tájáról, minden regionális rémálmából, minden provinciális kataklizmájából ide, a Birodalom kapujába gyûlnek a megváltásért: pénzért, hírnévért, búvóhelyért sóvárgó, kárhozott lelkek. Az emberi képzelet összes torzszüleménye megtalálható itt, a bezárt kapun kaparászók között, kentauroktól sárkányhölgyekig, majomördögöktôl koboldokig, boszorkányoktól hittérítôkig, varázslóktól pápákig, kutyaistenségek repruduktumaitól macskákig, patkányokig, svábbogarakig, bacilusokig és ellenállhatatlan vírusokig. Izlandi jégdémonok táncolnak madagaszkári dzsungelszellemekkel, itt lenni látszik a párizsi Pére Lachaise temetô összes halottja, mint ahogy Dzsingisz Kán hordáinak jelenléte is erôsen érezhetô. Itt zörög Káin, itt mossa kezeit Pilátus, itt írja verseit Néró és itt festi képeslapjait Hitler. Ide vezetnek az összes utak, itt születik a Végitélet, amelyet hajnalonként hirdetnek ki a résnyire kinyitott kapun át. Az elitélteket azonnyomban a gázolajjal, organikus és rádióaktív szeméttel telített föld alá hurcolják az Idô jókedvû alkalmazottjai, míg a kiválasztottakat - minden százmillióból talán egy lélek, vagy annyi sem - egy oldalajtón keresztül, teljes testi motozás után bocsájtják be a fénybe.

Esik az esô New Yorkban, az ötödik Avenue-n. Sárga taxik vágnak át a párán és az esôn, arabul, vagy urdu nyelven káromkodó sofôrökkel, halálra rémült utasokkal a hátsó ülésen. Az úttest közepén, az elsuhanó jármûvektôl nem zavartatva egy ember szarik, miközben heroint injektál a péniszébe. A forgalommal szemben galoppozva lovasrendôrök egy biciklitolvajt kergetnek reménytelenül. A tolvaj többször elesik a biciklijével, de minden egyes alkalommal gyorsabbnak bizonyul az üldözôinél. A Tower Records elôtt egy feketébe öltözött, késôközépkorú figura iszik tojáslikôrt kartondobozból. A falhoz támasztva gitár. Ahogy közelebb érek, felismerem: Lou Reed, az emberét várva. A huszonnégy órán át nyitvatartó görög étterem kirakati asztalánál Nico ül. Semmit sem változott azóta, hogy a Squat Színház gyomrában utoljára láttam: úgy néz ki, mint egy alkoholista német tanítónô, segélyre várva a segélyhivatalban. öblös hangján utasítva háremét Iggy Pop vág át a forgalmon, vérrel és földimogyoróvajjal borítva, mint az isten, Dionissos. Ma éjjel Chris Giunta-val találkozom, a Custard Wally retro-formáció énekesével, a Hetedik Utca és az Avenue A sarkán, a 7A kávéházban, az East Village legismertebb találkozóhelyén. Itt találkozott Bob Dylan Jimmi Hendrixel, Ginsberg Kerouac-al, a Kraftwerk David Bowie-val, Janis Joplin Jim Morrisonnal és Prodigy Picassoval. A 7A kávéház történelmi hely, s az itténi WC-k falán találhatók a legfontosabb huszadikszázad-végi, írásos kordokumentumok. Például az a megfigyelés, amelyet ma éjjel találtam szemmagasságban, fekete rúzzsal az ajtóra írva: "PEOPLE'S POWER SUCKS". Amen.

Chris késik, mint mindíg. Gyanítom, hogy a szemközti bárból figyeli érkezésemet, s addig vár a nagy belépôvel, amíg elmenni nem készülök. Ezúttal is az utolsó pillanatban érkezik, két részeg lakáügynöknôvel a karján. A lányok tipikus modern, független teremtéseknek látszanak: napi tizenhat óra munka, gyors közösülések ebédszünetben, a bankszámla szépen gyarapodna, ha nem menne el annyi pénz nyugtatókra, hashajtóra, kyropraktorra. Chris nagy lendülettel a seggükre ver, amitôl leülnek és kérnek egy koktélt. A részegségtôl és a végletekig felfokozott nemi vágytól kábultan nem tudnak beszélni, csak csipognak és makognak.

Az, akinek politikailag korrekt dumára van gusztusa, ne keresse meg Chris Giuntát. Chris minden, csak nem PC. Két szenvedélye van: punk-rock és szex, nem szükségesen ebben a sorrendben. Gyûlöletbôl koitál, szereti megalázni és megkínozni a partnereit. A program népes háremet vonz New York pénzükért keményen megdolgozó emancipáltjainak körébôl, designer melltartók és futócipôk. Chris minden éjjel más yuppie-t szodomizál. Reggel kidobja ôket, aztán verset ír róluk. A Custard Wally zenéje engem a korai Clash-re, néha a Ramones-ra, máskor Ian Dury & The Blockheads-re emlékeztet. Virtuóz, minimalista hangszerkezelés, igazi, jól megalapozott düh és kérlelhetetlen igazmondás. Mindez egy valódi, vörös vérû olasz táncdalénekes temperamentumával díszítve. Chris minden angol akcentust tökéletesen ismer és Bowie-tól tanult precizitással alkalmaz. Legujabb CD-je - Custard Wally: HAVE A LICK - tíz remek, Pasolini-szerûen szadista dalt tartalmaz, jól megválasztott sorrendben, az elsô 'I Love Women'-tôl az utolsó 'Until She Talks'-ig. Azt hiszem utoljára Captain Beefheart 'Trout Mask Replica' címû lemezét hallgatva nevettem egy lemezen ennyit: nincs olyan tabu ami itt meg ne sértôdne: ideértve vallási és nemzeti hovatartozások érzeteinek narcisszista tabuit, elôírásokat, formulákat, az alapvetô emberi kapcsolatok mehanizmusának eddigi felelôtlen vizsgálataiból következô tabukat, - szexuális tabukról nem is beszélve. A lemez maga egy orgiasztikus bachanália érzékeny leírása, egy gyermekarcú Brooklyn-i maffiózó lényegretörô szavaival. A narráció általában úgy történik ebben az opus-ban, hogy a Narrátor pénisze egy etnikai kisebbség ánuszában, vagy orrlyukában van, miközben az önkéntes áldozat verbálisan elitéltetik. CUSTARD WALLY a http://www.custardwally.com/ website-on érhetô el. A komputer- analfabéták a P.O.Box 02-1269, Brooklyn, NY, USA, 11202 címre írhatnak barátságtalan szavakért és egy kiadós korbácsolásért.

Az Ultravox-ról, rhytm&drum-ról, XRay Spex-rôl, as amerikai Délnyugat sivatagjairól beszélgettünk, amíg a két nôi típus botrányosan részegre le nem itta magát. Chris nagylelkûen felajánlotta az egyiket, egy szôke tündért Michigan államból, mondván, hogy ez a példány szereti a vesszôt. Hezitálva ugyan, de visszautasítottam az ajánlatot: a legutóbbi statisztikák szerint New York - és így az egész szabad világ - lakosságának 47%-a szenved valamilyen nemi betegségtôl, amelyek közül a herpesz és a délamerikai eredetû, gyógyíthatatlan, de-szexualizálással, gyomorbajokkal és teljes agyrohadással járó obeyah supreme a leggyakoribb. Christ és a sivalkodó lányokat egy limuzinba segitve egyedül indultam inkább vissza, a Manhattan hídon át, Brooklyn-i kriptám felé.


Home | CDs/Reviews | MP3s | Bios | Gigs & News | Photo Gallery | Merchandise | Toilet Report | Facebook | YouTube | Streaming